Tentoonstelling: Kunst en vliegwerk, van Thijs Postma

Vanaf vrijdag 26 april is de schilderijen- en pentekeningen-tentoonstelling “kunst en vliegwerk” te zien. 60 werken geven een historisch overzicht van mijlpalen in de KLM-geschiedenis.
Kunstenaar Thijs Postma heeft niet alleen prachtige ‘gouaches’ gemaakt, deze keer zijn ook pentekeningen aan de expositie toegevoegd.

Tentoonstelling: Kunst en vliegwerk, van Thijs Postma

Douglas DC2, KNILM: geen KNIL, geen KLM

De KNILM, de Koninklijke Nederlands-Indische Luchtvaartmaatschappij, stond geheel los van zowel het KNIL (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger) als de KLM. Lees hier over de DC2 in KNILM configuratie te zien in het Nederlands Transport Museum.

Douglas DC2, KNILM: geen KNIL, geen KLM

Red de Fokker F-28 Fellowship PH-MOL

Dit vliegtuig verdient een ereplaats in de transporthistorie van Nederland. Het is het eerste door Fokker gebouwde straalvliegtuig. En het eerste civiele vliegtuig met in de staart ingebouwde remkleppen. De Fellowship is dan ook specifiek ontworpen om te opereren vanaf kleinere, regionale vliegvelden. Sinds 1967 zijn er 243 stuks van gebouwd.

Red de Fokker F-28 Fellowship PH-MOL

Tanks, een transportwereld apart.

Nu te zien: de laatste Nederlandse M578 bergingstank van Amerikaanse makelij, een M5 High Speed (artillerie-)Tractor, de laatste Nederlandse AMX bergingstank en een AMX ambulancetank. Dit alles dankzij onze museumpartner Stichting Mobiele Artillerie (SMA).

Tanks, een transportwereld apart.

Noorduyn Norseman C64a

Dit vliegtuig verdient – net als zijn ontwerper, Robert B.C. (Bob) Noorduyn - een ereplaats in de geschiedenis van het Nederlandse luchttransport, naast Anthony Fokker en Frits Koolhoven. Met de Norseman C64a bouwde Noorduyn een uniek ‘werkpaard’.

Noorduyn Norseman C64a

Cessna AT-17 Bobcat

In de Nederlandse transporthistorie getuigt dit vliegtuig van de goede ideeën van Anthony Fokker, (het einde van) de Tweede Wereldoorlog en burgerinitiatief bij de wederopbouw van ons land.
Cessna maakt voor dit type dankbaar gebruik van het idee van Fokker om vliegtuigen te voorzien van een metalen frame, met daar omheen een houten geraamte bespannen met linnen. In Nederland is dit dan al een algemeen toegepaste bouwwijze. De Bobcat ontleent er zijn bijnaam ‘Bamboo Bomber’ aan.

Cessna AT-17 Bobcat

(Op)bouwproject GRACE

Dankzij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) is onze collectie uitgebreid met GRACE, wat staat voor Generic Research Aircraft Cockpit Environment. Ofwel, een vluchtsimulator waarmee zelfs een vliegtuig dat nog in ontwikkeling is, kan worden getest op vlieg- en besturingseigenschappen.

(Op)bouwproject GRACE

Metro uit Amsterdam

Metrotreinstel 23 (voorste deel 23A, achterste deel 23B), dat nu ‘live’ in het museum in ere wordt hersteld, representeert een bijzonder tijdperk in het Nederlands transport. Het behoort tot de generatie metrotreinstellen die officieel de typenaam Zilvermeeuw dragen, maar die ook luisteren naar de bijnaam ‘koekblik’ of ‘container’.

Metro uit Amsterdam

Vrijwilligers

De Stichting Nederlands Transport Museum
bestaat voornamelijk uit vrijwilligers met hart voor 'mobiel erfgoed'. Spreekt dit u aan?
Dan kunnen we uw hulp vast ook goed gebruiken!
Informatie vindt u op onze Facebookpagina of meld u aan bij uw bezoek.

Vrijwilligers