Fouga Magister CM170

De Fouga Magister CM170-1 (CN 312) die u bij ons aantreft, staat voor een bijzonder soort – militair – transport.

In april 1952 maakte deze straaljager, een product van het Franse Air Fouga, de eerste testvlucht. Daarna ontwikkelde hij zich snel tot een gewild jachtvliegtuig en de beste straaltrainer van zijn tijd. In totaal zijn er 929 van gebouwd.

Zo’n tien jaar lang, van 1961 tot 1971, was dit het opleidingstoestel voor Nederlandse jachtvliegers. Na een eerste vliegopleiding in Nederland vervolgden zij hun training aan de Ecole de Pilotage Avancé/ Voortgezette Vliegopleidingsschool (EPA/VVS) op de Belgische luchtmachtbasis Brustem, bij Sint Truiden. Zowel de Nederlandse als de Belgische luchtmacht vloog in die tijd met eenzelfde type straaljager, de Republic Thunderstreak (F84F). Integratie van de vliegeropleiding op één plaats was dus wel zo voordelig.

De Fouga was niet alleen een uitstekende trainer, maar ook een vaak en graag geziene gast op vliegshows. Van 1964 tot 1981 vloog de Patrouille (Acrobatique) de France, het Franse demonstratieteam met Fouga’s. De Belgische Red Devils van 1965 tot 1978 (toen ging de Belgische luchtmacht over op Alpha Jet trainers).  Ook ‘onze’ MT37 toont de kenmerkende beschildering van het Belgische stuntteam.

Op 26 september 2007 maakte de allerlaatste Belgische Fouga Magister zijn laatste vlucht. Het laatste vliegende exemplaar dat in Nederlandse handen was (CN 406), is medio 2018 helaas verkocht naar Frankrijk. Wereldwijd zijn er nog ongeveer veertig luchtwaardige vliegtuigen van dit type.

En best bijzonder: de piloot beschikt niet over een schietstoel. In geval van nood moet hij het cockpitdak afwerpen en zelf uit het toestel springen of zich eruit laten vallen…

Of dit ooit problemen heeft gegeven? Onze rondleiders vertellen het u graag bij uw eerstvolgende bezoek.

Type: De Fouga Magister CM170-1 (CN 312)

Categorie: Militair vliegtuig

Bouwjaar: 1950

Producent: Air Fouga

Functie: Ontwikkeld als een lichte tweemotorige jager/trainer voor de Franse luchtmacht.

Andere vliegtuigen in de collectie

© Nederlands Transport Museum – Nieuw Vennep

info@sntm.nl

© Nederlands Transport Museum – Nieuw Vennep – info@sntm.nl