Samen op de bres sinds 2012

De historie van ons museum begint op het Hembrugterrein in Zaandam. Sinds 2012 werken daar gepassioneerde vrijwilligers aan herstel, conservering en presentatie van mobiel erfgoed. Ze verenigen zich in de ‘Vereniging Museumkwartier Hembrug’ en organiseren diverse evenementen. Met name het jaarlijkse ‘Militair Weekend Hembrug’ wordt druk bezocht.

Maar in 2016 laat de eigenaar van het terrein, het Rijksvastgoedbedrijf, weten dat het Hembrugterrein verkocht wordt. De vereniging moet op zoek naar een nieuw onderdak.

De lange en lastige zoektocht eindigt met de ‘ontdekking’ van een fabriekshal in Nieuw-Vennep. Die is neergezet door de firma Bols, is in later jaren gebruikt door Fokker en staat op dat moment al jaren leeg.

Een bezichtiging van de hal werkt inspirerend. Naast opslag- en werkplaats, kan deze ruimte worden benut om bezoekers te laten zien wat hier aan mobiel erfgoed wordt bewaard, geconserveerd, gerepareerd en in oude luister wordt hersteld. Het idee voor een museum is geboren!

De Vereniging Museumkwartier Hembrug gaat op in de Stichting Nederlands Transport Museum. Met als doelstelling om de impact van 2000 jaar transport in Nederland te laten zien aan een breed publiek.  Vanaf het moment dat de overeenkomst tussen Stichting en gebouweigenaren tot stand komt – begin december 2017 – wordt keihard gewerkt om de hal ‘expositeklaar’ te maken en alle objecten, materiaal en materieel hierheen te verhuizen.

Februari/maart 2018 vinden de eerste open dagen plaats om de ’naaste buren’ te laten zien wat er op deze prominente plek gebeurt. Het resultaat is een flinke stroom bezoekers, bijdragen aan de collectie en veel nieuwe vrijwilligers en donateurs (‘Vrienden’).

Op 28 april 2018 opent Koning Willem I in hoogsteigen persoon het museum. Het initiatief blijkt een groot succes: het werk gaat door, de collectie groeit, steeds meer enthousiaste bezoekers weten ons te vinden, de aantallen vrienden en vrijwilligers groeien en er gloort een stralende toekomst in MuseumPark21.