Het Nationaal Militair Museum (NMM) heeft besloten een historisch Catalina Watervliegtuig te restaureren in het Nederlands Transport Museum (NTM). De restauratie wordt uitgevoerd door de Stichting Neptune Association, een vrijwilligersorganisatie die voornamelijk bestaat uit oud Marine-mensen die werkzaam waren op Marinevliegkamp Valkenburg.

Betreurd vertrek

Groot was de teleurstelling bij tienduizenden Catalina-liefhebbers toen vorig jaar een vliegende Catalina met de naam ‘Karel Doorman’ verkocht werd naar de Verenigde Staten. Oproepen van oud-Indië-strijders, oud-Marine-mensen, en vele Catalina-supporters om de machine in Nederland te houden vonden geen weerklank; het vliegend houden van de Catalina was onmogelijk geworden omdat de overheid verbood om met passagiers te vliegen. Bovendien zorgden vele tegenslagen voor het uiteindelijke trieste besluit om de machine te verkopen. De ophef die ontstond rond het vertrek (in de media breed uitgemeten) gaf maar weer eens aan wat de Catalina, als symbool voor de voormalige Marineluchtvaartdienst en haar personeel, betekende.

Nieuwe kans

De leiding van het NMM wil de gevoelens van trots een blijvende plek geven en daarom heeft men besloten de eigen Consolidated Catalina, met registratie ‘212’, te gaan restaureren. Dat wordt een hele klus want tientallen jaren stond de kist buiten, eerst bij het Bosbad in Hoeven, Brabant, en later bij het oude militaire Luchtvaart Museum in Kamp Zeist. Als de ‘Cat’ gerestaureerd is moet dit iconische vliegtuig een eerbetoon gaan worden aan al de Marinemensen die in de Oost actief zijn geweest.

 

NTM

Er is voor gekozen om die restauratie plaats te laten vinden in het NTM om vier redenen: op de eerste plaats heeft het museum de ruimte voor de restauratie, op de tweede plaats is het museum (in Nieuw-Vennep) makkelijk bereikbaar voor de restauratieploeg (waarvan de meesten rond Valkenburg wonen), op de derde plaats heeft het NTM net een omvangrijke donatie van Catalina-onderdelen van de vorige eigenaar ontvangen, en daar kan het huidige project van profiteren én, tot slot de belangrijkste reden: bij het NTM bestaat de mogelijkheid dat het publiek de restauratie dagelijks kan volgen, in het bijzonder op elke woensdag, als de vrijwilligers van de Neptune Association actief zijn.

Spannend transport

Er is één heel spannend moment tijdens het transport van de Catalina van voormalig Vliegbasis Soesterberg naar Nieuw-Vennep en dat is de binnenkomst in het museum. Hoewel de Catalina van alle kanten is opgemeten, is de machine zó groot dat hij nét wél of nét niet door de toegangsdeur past van het museum… Mocht het niet passen zal de complete pui verwijderd moeten worden… De verplaatsingsoperatie vindt op donderdag 27 augustus plaats. Rond 15:00 is de binnenkomst gepland.

 

Meer gedetailleerde informatie vindt u op onze website onder Collectie, of klik hier.